Finální výpočet výkonu FVE při dané orientaci a sklonu panelů vztažený na celý rok a rozložený do jednotlivých měsíců

O co delší je název tohoto článku o to jasnější bude jeho přehlednost a srozumitelnost. Všem doporučuji přečíst předchozí články zřejmě v tomto pořadí – základní článek o sklonu a azimutujak určit azimutjak určit sklonjaké je rozložení energie během roku.

Následující text dává všechny předchozí myšlenky do jedné stránky, která pak dává najevo jasnější představu o Vaší budované fotovoltaické elektrárně.

Nejprve vysvětlení několika zjednodušení a zkratek:

  1. Kde to lze, tak se vychází ze zprůměrovaných hodnot za několik (až 17-20) let. Což ovšem neznamená nic jiného než zkrátka aritmetický průměr. Ale protože elektrárnu stavíte také na desetiletí, počítejme s tím, že průměrně to počítáme dobře 🙂 Některý květen vyšlo např. extrémně slunné počasí a jiný byl velice zamračený – takže rozdíl byl dvojnásobný. Bohužel nic lepšího jak průměr nelze nabídnout.
  2. Výsledky vychází s přesností na kWh, což je také samozřejmě trošku hloupost, na druhou stranu u malých elektráren zaokrouhlovat na desítky nebo dokonce stovky kWh je ještě větší prohřešek vůči matematice. Berte to tedy s rezervou.
  3. Výsledná účinnost je účinnost nastavení panelů – pokud tam dáte ještě nějaké násobení účinnosti invertoru, převodu do baterií a zpět tak zase dostanete nižší čísla. Jako vodítko je výpočet ale dostačující, jednak počítáme s převodem že 1 kWp panelů vyrobí 1000 kWh ročně a reálně je to spíše více.
  4. Různé softwary a pomůcky zohledňují např. velká města v ČR anebo třeba kraje. Vypadá to efektně, ale nevěřte tomu. Dům na Hanspaulce a Chodově se slunečně bude také lišit a to je to jedno město. A to nemluvím o rozdílu v nadmořských výškách u míst vzdálených od sebe třeba jen pár kilometrů. Jiný ranní opar, jiná mlhovitost, jiné  sněhové srážky, jiná oblačnost je 10 kilometrů od sebe významným faktorem. Prosto se do tohoto umělého zpřesňování nemá cenu moc pouštět.

Pokud jste si přečetli body výše, pak to vypadá, že chyba je tak obrovská, že vlastně nemá ani cenu to počítat. Má to cenu. Minimálně si řeknete, že jste pro to udělali vše a potom až vám z realizované elektrárny vypadnou reálná čísla, můžete za pár let průměrování říci, zda jste se pomocí těchto stránek +- trochu trefili, a já věřím že trefili.

Přesunout se na začátek